Projektblogg

Veckouppdatering v.24

2021-06-14

Nu är sommarlovet här, eleverna på Margarethaskolan har fått sin efterlängtade ledighet och vi firar även att (nästan) ett helt läsår nu har avslutats sen hela verksamheten flyttade in i sina nya lokaler!

Den här veckan väntar spännande saker och nya ”projekt” kommer att startas upp. Nu påbörjas arbetet för växthuset som kommer att drivas av Maja och Paradiso. Samtidigt sätter vi igång med att anordna en multiplan för olika typer av sporter, i den del av parken som idag är avspärrad. Här kommer alla som vill kunna ägna sig åt fotboll, basket och andra typer av aktiviteter.

Som en del har märkt pågår det nu även en del markarbeten på platsen, där kommunen ordnar till Margaretavägen. När man kommer fram till parkeringsytan tar man nu istället en temporär väg genom parken om man ska till sin bostad eller för ett besök hos Läkargruppen.

Ha en trevlig vecka!

 

 

 

 

 

Veckans meny Bistro Larsson
Veckans meny Bistro Larsson
Veckouppdatering v.23

2021-06-07

En tillbakablick på läsåret som varit..

På Torsdag är det äntligen dags för eleverna att ta sommarlov och wow vad tiden har gått fort! Från att i Augusti ha börjat läsåret i sin gamla skolbyggnad, till att ha flyttat in i nya Margarethaskolan i oktober, till att vi står här nästan 10 månader senare och blickar tillbaka på ett fantastiskt, om något annorlunda, läsår.

På den här tiden har vi hunnit med otroligt mycket trots pandemi och alla utmaningar som kommer med det. I oktober flyttade alltså elever och lärare in i den nya skolan och sen dess har vi även hunnit med att inviga bl.a. Margarethahallen, restaurangen, orangeriet och musiksalen. Vi har gått från halvfärdig skolbyggnad till ett hem för alla elever och barn där lärande, kreativitet och positiv energi fyller vardagen.

Tillsammans har vi kämpat med motgångar, utmaningar men framförallt har vi haft otroligt kul tillsammans. Som Sisyfos alltid säger: Svårt är roligt, enkelt är tråkigt. 

Nu väntar ett efterlängtat sommarlov för elever, lärare och övrig personal, samtidigt som arbetet på Walloxen fortsätter under sommaren i vanlig takt.

 

 

 

 

Veckouppdatering v.22

2021-05-31

Och så var dagen vi alla väntat på här! Idag har närmare 20 hushåll äntligen flyttat in i sina nyproducerade bostäder och wow vilken härlig känsla det är! Flyttbilar, kartonger, glada miner och spänning har fyllt dagen när radhusen och djungelhusen äntligen fylls med liv och energi. En sådan här dag är det nästan inräknat att det ska bli lite strul här och där men allting har flutit på galant och smärtfritt, skönt!

Samtidigt höll både Bistro Larsson och Paradiso öppet extra för middag där flera av de nyinflyttade familjerna sökte sig ned för en lugn middag mitt i flyttkaoset.

Imorgon, 1 Juni, blir det lättade restriktioner efter Folkhälsomyndighetens beslut vilket tillåter restauranger och caféer att hålla öppet till 22.30. Framöver kommer vi kommunicera eventuella nya öppettider hos verksamheterna på området i takt med att situationen börjar bli lugnare och vaccinet rullar ut till allt fler.

Tills dess, ha en trevlig vecka!

Veckans meny Bistro Larsson
Veckans meny Bistro Larsson
Veckouppdatering v.21

2021-05-24

Värmen verkar äntligen ha kommit hit för att stanna och dagarna garanterar nästan 15 grader varje dag. Sommaren är runt knuten och Walloxen sprudlar av energi, glädje och blomstrande natur! Vid radhusen pågår just nu de avslutande detaljerna för färdigställning medan arbetet på djungelhusen pågår i full fart. Nu sitter nästan 900 kvm fasad på plats, marken framför husen har snyggats till.

Den 31 flyttar drygt 20 hushåll in för första gången på Walloxen och vi kunde inte vara mer taggade inför det. Kommande månader blir nu otroligt spännande när vi kommer skifta fokuset på byggsidan till länkbyggnaden, annexet, ombyggnationen och utomhusmiljön – Margarethaparken. Ha nu en fantastisk vecka!

 

 

 

 

 

Veckans meny Bistro Larsson
Veckouppdatering v.20

2021-05-17

För lite drygt ett halvår sen, i Oktober förra året, flyttade Margarethaskolan och Margarethaskolans förskola in i den nya skolbyggnaden på området och wow vad tiden går fort! I den nya, luftiga byggnaden som reser sig vackert över trädtopparna har vi snabbt skapat en hemmakänsla och mysfaktorn är på topp nu när alla elever, lärare och annan personal gjort sig hemmastadda. 

Med tre veckor kvar till avslutning och ett härligt sommarlov framför oss kan det kännas långt tills vi återupptar verksamheten igen till hösten, men egentligen är det närmare än vad man tror! Just till hösten finns det dessutom platser på vår nya skola och förskola, yay!

Margarethaskolans förskola ligger med skogen runt knuten och med en genomtänkt innemiljö får barnen utvecklas och lära tillsammans. Vill man ansöka om plats går det bra att göra det via Knivsta kommun, och övriga frågor kan ställas till forskolan@margarethaskolan.se.

För platser till Margarethaskolan kan man gå in på margarethaskolan.se och informationen finns direkt på home page.

 

 

 

Veckans meny Bistro Larsson
Veckouppdatering v.19

2021-05-10

Kan man nyttja lokalerna på Walloxen när de står tomma? – Javisst. Vare sig du är boende på Walloxen, Knivstabo eller förbipasserande på promenad kan du boka och använda våra lokaler på området. Här finns alla sorters möjligheter för den som vill hitta på något kul. Allt från innebandyspel med kompisarna i Margarethahallen, experiment i laboratoriet till konferenser i företagscentret eller kurser i ateljéerna. Vi vill att lokalerna ska stå tomma så lite som möjligt och istället fylla funktionen de är skapta för – lärande, kul och gemenskap.

Från och med idag kan man boka alla våra lokaler digitalt på vår hemsida Walloxen.com/boka eller om man klickar sig vidare från första sidan. Här finns något för alla, verksamheter såsom privatpersoner. Vi brukar nämligen säga att det endast är fantasin som sätter gränser. Välkomna till Walloxen.

 

 

 

Veckouppdatering v.18

2021-05-03

De senaste inläggen har handlat mycket om skolan, verksamheterna och nyheter kring samhället på Walloxen. Mycket av vårt fokus har legat just där, men man ska heller inte glömma att det inom kort kommer stå 103 bostäder redo för inflyttning. Under projektets gång har det nästan alltid känts så långt bort, men faktum är att de första inflyttningar redan sker om en månad.. (!). En månad kvar med fix på sjörad- och djungelhusen innan flyttlasset går av för drygt 20 hushåll.

Vi är såklart otroligt förväntansfulla och spända på att området kommer fyllas med nya ansikten och energi, perfekt lagom till Juni månad och sommarvärmen. Det följs senare av en sommaravslutning för skoleleverna och tre månaders intensivt arbete inför att resterande hushåll ska flytta in i slutet av Augusti. Nu kör vi!

Veckans meny Bistro Larsson
Veckouppdatering v.17

2021-04-28

Snart är det Maj och oj vad tiden går fort! Samtidigt som Sverige befinner sig i ett tufft läge med corona fortsätter arbetet på Walloxen i Knivsta i rasande takt och senaste veckan har det hänt flera spännande saker. För att äta den populära brunchen hos Maja i Paradiso behöver man nu inte längre vänta till helgen. Nu utökar hon nämligen öppettiderna, från Onsdag-Söndag, samtidigt som brunchen serveras alla öppna dagar från kl 11-14.

Många av oss längtar nu efter sommar, värme och avkoppling. Nu öppnar Maja även upp för det i Paradiso. För alla glassälskare serveras det Italiensk Gelato i somriga smaker som dessutom går att avnjutas på den nyligen byggda trallen. Woohoo! Varmt välkomna till Walloxen.

Veckans meny Bistro Larsson
Veckouppdatering v.13

2021-03-29

Nu har det blivit dags för påsklov och wow vad tiden går fort..! Det har bytts om till sommartid, April månad är runt hörnet och vårens blommor har börjat titta fram. Som med tidigare lov innebär en nästan tom skola möjlighet till att ta oss an lite större projekt där det nu har blivit dags för asfaltering av området. Wihoo!

Idag, måndag, kommer arbetet att påbörjas utanför Bistro Larsson och cirkla runt trallen, hela vägen bort till Orangeriet och Paradiso. Ytan kommer att ge ett lyft och bidra till mindre grus och smuts men också göra det enklare för elever med fler att ägna sig åt king och andra aktiviteter på den nu jämnare ytan.

I veckan kommer vi också arbeta med ytan utanför Paradiso där det kommer att finnas en trall, eller ett utedäck, inom kort. “Lerpölen” som skapats vid slutet av parkeringen kommer dessutom grävas upp och jämnas till för att tillslut transformeras till en konstgräsplan med rink för basket, fotboll och andra typer av sporter.

Nu kör vi!

Veckans meny Bistro Larsson
Veckouppdatering v.12

2021-03-22

Sällskapsspel i biblioteket? Självklart! Nu gör vi en satsning i biblioteket då vi tycker att ett bibliotek kan vara mer än böcker och vi längtar efter att få träffa varandra! Och vilket sätt kommer vara bättre att samlas på igen efter denna långa tid isär än med Sällskapsspel? Därför inleder vi på Walloxen en insamling till ett Spelbibliotek.

Har du 4 försvunna diamanten hemma? Ett schackspel för mycket? Ledsnat på att vinna på Besserwisser eller kortlekar upp till tänderna? Sprid glädjen och dela med er! Spelen kommer samlas i kistor uppe i vårt fina bibliotek tillgängliga för alla efter förstånd. Vill du lämna ett spel? Det går bra antingen i receptionen i glashuset eller PMa oss! Vi ses över spelbrädet!

Veckans meny Bistro Larsson
Veckouppdatering v.11

2021-03-15

Eftet ett kortare uppehåll med lite blandat snö och regn verkar det nu som att våren har kommit hit för att stanna och känslan av att värmen är påväg lyser upp tillvaron på området. För att välkomna våren kommer Monica Jonsson från Mjinteraction att köra igång med uteträning på trallen framför Glashuset med start imorgon Tisdag 18.30. 

Träningen sker utomhus på ett coronasäkert sätt och riktar sig till alla som vill ta del av en skön och allsidig crosstraining i grupp. För de som är intresserade finns det mer info om det på mjinteraction.se.

Samtidigt händer det annat spännande på Walloxen. För att fira att påsken är nära möts man nu av påskägg som treorna har pysslat och fixat med när man kommer in i Glashuset. På högstadiet kommer man i veckan arbeta med att ta fram modeller till skolgården på taket som vi kommer att börja arbeta med under Påsklovet: spännande!

Ha en fantastisk vecka!

Veckans meny Bistro Larsson
Veckans meny Bistro Larsson
Veckouppdatering v.10

2021-03-08

Nu är det äntligen en ny vecka och med det kommer nya möjligheter! Allting kring bygget fortsätter framåt i rasande fart och i takt med det jobbar vi aktivt med de mjukare projekten, däribland samhällserbjudandet. En stor del av arbetet med att utforma Walloxen till ett samhälle är att hitta delar av folks liv som vi med vissa medel kan göra lite enklare. Ett av våra mål är att du som boende ska få mer tid för livet genom att skapa ett utbud av tjänster på området. Här har du nära till träning och motion, en service disk i Glashuset där du kan få hjälp, kontor på företagscentret och mycket mer.


För att möjliggöra idéer behöver vi också hjälp. Tillsammans med Frida- och Micke Larsson blev Bistro Larsson till, och orangeriet utvecklas och drivs av Maja och Fredrik från Lokalt Odlat. I takt med att saker kommer på plats finns det nu fler öppningar för den som vill vara en del av Walloxen. Vägg i vägg med Margarethahallen finner du ett utrustat musikrum med tillhörande studio för all typ av musikundervisning, kurser eller poddinspelning. Längst upp i hus 1 har vi Walloxens företagscenter där det inom kort byggs 11 kontor och 3 telefonrum som kompletterar det redan existerande kontorslandskapet med tillhörande konferensrum. Redan här finns det två koncept som vi vill utveckla vidare med dig som känner att det låter spännande, men samtidigt finns det utrymme för nytt. Är du eller någon du känner intresserad av att veta mer eller vill du bolla idéer kring andra typer av tjänster som skulle kunna erbjudas på Walloxen? Då tycker vi att du ska skriva ett mejl på hello@walloxen.com eller ringa till 0735212820 så hörs vi vidare!

Veckouppdatering v.9

2021-03-01

Är det för tidigt att säga att våren är kommer? Jag vet själv inte, men det känns åtminstone som att vi är väldigt nära. Igår, söndag, bjöds det på strålande väder med både sol och värme vilket även märktes på Walloxen. För första gången uppmätte vi ett överskott av solenergi för solcellerna vilket i sin tur ledde till att vi faktiskt kunde sälja vidare el: wohoo! Sportlovsveckan avslutades således på topp, men det är inte det enda som hänt.

På mellanstadiet har vi nu byggt ett första “tyst rum” som ska börja användas för att sedan utvärderas. Skolan har samtidigt fått ytterligare förvaring och musikrummet har fått tillskott i ljuddämpande plattor och en ny vacker färg som pryder den bakre väggen.

Nu i veckan välkomnar vi tillbaka alla lärare och elever från sportlovet och ser fram emot en spännande vår där vi tillsammans kommer lägga krut på skolgården på taket samt utemiljön. Det här blir spännande!

Veckans meny Bistro Larsson
Veckouppdatering v.8

2021-02-22

Sportlovet är här och nu med varmare väder än man först hade kunnat tro. Det som skulle vara pulkaåkning och varm choklad på Walloxen blir kanske istället grillning och att njuta av plusgrader! I veckan ordnar vi med en grillplats för alla att använda samtidigt som Bistro Larsson och Paradiso håller öppet för fika, lunch och dryck. På Onsdag öppnar vi dessutom upp för sportlovskul i Margarethahallen där föräldrar och barn kan leka och ha spontanidrott.

Nästa vecka kommer eleverna tillbaka till skolan och då till viss förändring. Fler skohyllor, ett samtalsrum på mellanstadiet och ett extra förråd för förvaring ligger alla på schemat den här veckan. Välkommen till Walloxen!

Veckans meny Bistro Larsson
Veckans meny Bistro Larsson
Veckouppdatering v.7

2021-02-15

Äntligen så är det måndag igen och vilket fantastiskt väder vi har haft de senaste dagarna! Det är nästan svårt att inte börja få lite vårkänslor trots att vi bara är i mitten av Februari. Nästa vecka är det dags för sportlov och på Walloxen kommer vi då ordna med grillplatser för alla att använda. Kom gärna till området och åk pulka, grilla korv eller häng på Paradiso eller Bistro Larsson. Efter lite pulkaåkning är det ju få saker som slår en kopp varm choklad i mysig miljö!

Förra veckan hände det fortsatt mycket på området. Bland annat ställde femmorna och sexorna på Margarethaskolan upp i en “stadstävling” där de fick visa upp sina stadsprojekt som de arbetat med i några veckors tid. Där agerade Jens, Jonas, Hampus och Klara jury och var djupt imponerade över elevernas engagemang och kreativitet.

För dig som ännu inte hunnit besöka Paradiso vid Orangeriet kan man nu “fika bland fiskar”! Nu har nämligen malarna kommit på plats vid akvariet; spännande!

 

 

 

Veckouppdatering v.6

2021-02-08

Första veckan i Februari har bjudit på extrem kyla och mycket snö, men samtidigt har vi blivit bortskämda med en hel del sol! Veckan har också varit händelserik på Walloxen där den nya väggen står klar i Glashuset. Nu finns det en tydligare skogräns samtidigt som vi håller kylan ute: två flugor i en smäll!

I helgen debuterade Café Paradiso sin frukostbuffé med fin respons och besökare både lördag och söndag.

I veckan kommer mycket fokus ligga på Djungelhusen där fönsterpartier kommer monteras upp under veckan samtidigt som den sista huskroppen kommer på plats. Vid länkbyggnaden kommer det under veckan gjutas och lägga grunden för byggnaden som kommer stå klar i vår.

Veckans meny Bistro Larsson
Veckouppdatering v.5

2021-02-01

I helgen var det äntligen dags för Lokalt Odlat att öppna dörrarna för första gången till deras gårdsbutik och café! Det var fantastiskt att se alla gäster som kom förbi för att fika och handla lokalt odlade produkter.

Från och med nästa helg kommer Orangeriet vara öppet 9-12 för frukostbuffé: 135 kr/person. Det serveras allt från juice, kaffe, yogurt och pannkakor till smörgåsar och omelett mm. 

Bistro Larsson har fortsatt öppet vardagar 12-17 och helger 12-18.

Samtidigt som vi är i en spännande fas för samhället på Walloxen med restaurang och orangeri så fortsätter arbetet även på bygget. I veckan kommer fönsterpartierna att monteras på Djungelhusen. Spännande!

Veckans meny Bistro Larsson
Nytt år, nya möjligheter

2021-01-25

Första månaden på det nya året har rusat förbi och mycket har hänt sedan det senaste inlägget. Nu har Bistro Larsson officiellt öppnat och eleverna äter äntligen sin skollunch i restaurangen, i direkt anslutning till Glashuset. Bistron är även öppen för allmänheten och det har varit ett fantastiskt engagemang med många besökare som äter lunch eller köper med sig en matlåda.

Till helgen öppnar även Lokalt Odlat sin verksamhet i Orangeriet där de kommer att driva Italienskt café, gårdsbutik och ateljéer. Det ska bli fantastiskt kul att äntligen starta igång verksamheten, som redan i veckan kommer nyttjas av skolan för de praktiska ämnena i ateljéerna.

Veckans meny Bistro Larsson
Ett par ord inför det nya året

2020-12-15

2020 lider mot sitt slut och vi kan blicka tillbaka på en blandning av både med- och motgångar. Projektet går från klarhet till klarhet och året som varit har bjudit på snabba svängar och otroliga framsteg i byggprocessen och utformandet av Walloxen. Det som i Januari endast var ett skal är nu en färdigställd byggnad och hem för Margarethaskolans elever. Det som tidigare var ritningar för bostäder är nu påbörjade byggen som om 6 månader kommer stå färdiga för inflytt. Med andra ord så går tiden fort när man har väldigt roligt!

Corona har fört med sig motgångar och tvingat oss till att anpassa allt efter omständigheterna. Det har tvingat oss att skjuta upp events, större tillställningar och invigningar. De viktiga orden att ta med sig från föregående mening är däremot “skjuta upp”. Istället för att ställa in, så ställer vi om. I riktig Sisyfosanda lever vi som vi lär: Att svårt är roligt, enkelt är tråkigt. Nu fäster vi istället blickarna på julledigheten där fokus blir att få igång bistron, orangeriet och den nya musiksalen tills dess att skolan kommer tillbaka från lovet. Efter det ser vi fram emot ett fantastiskt 2021, fyllt av möjligheter och utveckling av Walloxen.

Margarethahallen är igång!

2020-11-05

Regn och rusk blandat med kyla. Senhöstens mörker kan vara tråkigt, så för att skänka en glimta ljus i vardagen kan vi berätta att Margarethahallen är igång! I direkt anslutning till Glashuset och fritids ligger vår multihall, där eleverna har både organiserade idrottslektioner och spontanidrott.

Namnet multihall beskriver precis vad det är; en aktivitetsplats för allt som man kan tänka sig hitta på. Den nyttjas av Margarethaskolan under veckodagarna, och finns tillgänglig för allmänheten resten av tiden. Här kan man samlas (när tillfället tillåter det) för olika typer av konferenser, uppträdanden, dansshower och mycket, mycket mer! Vi brukar säga att det enbart är fantasin som sätter gränser för vad man kan hitta på.

Inflytt i nya skolan = sant!

2020-10-05

Dagen vi har väntat på är äntligen här: Den nya skolan är igång!

Från och med idag kommer alltså majoriteten av undervisningen ske i den nya skolan, med undantag för ämnen som musik, idrott och slöjd som kommer att fortsätta i gamla lokaler fram tills att orangeriet och multihallen står redo för inflytt. 

Det är superspännande att äntligen få välkomna lärare, elever och föräldrar till nya Margarethaskolan där de kommer få börja bekanta sig med de nya lokalerna tiden som kommer. Nu börjar arbetet att tillsammans utforma och utveckla skolan. På Sisyfos arbetar vi nämligen efter konceptet att bygga 70% klart. Konstigt tycker många, en fantastisk möjlighet tycker vi! Genom att arbeta på det sättet ger det oss möjligheten att förbättra, ändra och utveckla lokalerna tillsammans med alla människor som nyttjar dessa. Alternativet är att lämna över en helt färdig skola, utan större möjlighet till ändring. Vi är övertygade om att det blir ett bättre resultat av att utveckla den tillsammans!

 

 

 

Informationsdag 27 September

2020-09-05

Med en nybyggd skolan i centrum, naturen inpå knuten och en fascinerande historia är Walloxen en spännande plats. Vår ambition är att det ska vara en plats där ny historia skapas och den gamla bevaras. Med Margarethaskolan i centrum av samhället lockas vi av tanken på att skapa ett bysamhälle, genom att bygga bostäder och öppna upp för andra verksamheter. Här kommer det finnas allt från restaurang, orangeri, växthus, djur och utegym, men även människor som kommer fylla platsen med liv.

Idag står skolan nästintill redo att flyttas in i, men redan nästa år står 103 bostäder färdiga att fyllas med människor. Kanske är det du som flyttar in i ett nyproducerat radhus, eller en paradvåning i det nyrenoverade Margarethahemmet?

Den 27 september har vi en informationsdag på Walloxen tillsammans med Fastighetsbyrån där vi visar dig runt på området, berättar om alla spännande projekt och bjuder på en fika! Kom som du är, vare sig du är intresserad av att bo på Walloxen eller bara av ren nyfikenhet. Varmt välkommen!

Back to school

2020-08-05

Värme,värme värme! Sensommaren bjuder på fantastiskt väder samtidigt som arbetet på Walloxen fortsätter.

Skolstarten är runt hörnet och vi ser fram emot att välkomna elever och lärare tillbaka till Walloxen och Margarethaskolan. Sommaren har gett andrum och utrymme för framsteg inom byggprojektet och den nya skolan blir mer och mer redo för inflytt med varje dag som går.

Den nya Margarethaskolan kommer att ligga i det vi kallar hus 3, den tredje huskroppen från vänster. Till höger kommer förskolan och förskoleklass flytta in och ha sin skolgård framför byggnaden. Hus 2, även kallat Glashuset, blir centrum för allt på området. Här skapas den naturliga mötesplatsen för samhället Walloxen, men det blir även entré för grundskolan. Mer om detta i ett senare inlägg.

I direkt anslutning till Glashuset, i hus 1, blir det ett “samhällshus”. Här ryms allt från Bistro på markplan, bibliotek en trappa upp och företagscenter med konferensrum högst upp.

Adderar man allt detta blir resultatet ett samhälle i en byggnad, med plats för unga som äldre där möten mellan generationsgränserna blir en naturlig del av vardagen. Härligt va?

/Zellection

Sommaren är här!

2020-06-14

Våren är förbi, och sommaren är äntligen här! Med det kommer även sommarlovet och Margarethaskolan och elevernas energi saknas på platsen. Med skolan fylls platsen med energi och liv, vilket i sin tur även ger oss energi. Nu får vi istället njuta av lugnet och fortsätta arbetet på den nya Margarethaskolan som kommer att stå klar i Oktober.

Vi ser fram emot en spännande sommar med framsteg i byggprocessen samtidigt som marknadsgruppen rustar upp vid projekthuset. Kom gärna förbi och häng med oss, njut av en kaffe i solen eller ta del av en rundvandring och kika på allt coolt som händer på platsen.  Trevlig sommar!

Ny marknadsgrupp på Walloxen

2020-05-30

Hej!

Vi är Zellection, den nya marknadsgruppen på Projekt Walloxen. Med ett lyckat UF-år i bagaget har vi nu fått möjlighet att driva vidare företaget i bolagsform och kommer under de kommande 6 månaderna arbeta med marknadsföringen på projektet.

Walloxen är en fantastisk plats som många känner till, men det alla kanske inte riktigt vet är att området växer så det knakar och att det nästa sommar kommer att stå 103 bostäder här. För dig som är intresserad av att se Walloxen mer hands on är du välkommen att hälsa på oss i Projekthuset ute på ängen eller att mejla till Lukas och Arvid på hello@walloxen.com.

Hoppas att vi ses!

/Zellectiongänget

 

 

 

Tid för livet

2020-05-05
Livet, rätt så fantastiskt faktiskt. Men inte helt lätt hela tiden. Det Sverige vi känner idag är till stora delar väldigt rikt och väl fungerande. Med infrastruktur och samhällsservice. Med kultur- och konsumtionsmöjligheter. Det mesta finns på plats och rullar på rätt fint.


Vi som jobbar med att utveckla Walloxen brukar prata om att vi vill skapa förutsättningar för ett nygammalt sätt att leva. Bakåtstävande och trist kanske någon tänker. Vi tänker tvärtom. För oss är Walloxen framtiden. Ett öppet och levande område utan grindar där alla är välkomna och välkomnas. Ett område med hög social integration mellan äldre och yngre, besökare och boende, skola och företag. Ett område som ger energi men samtidigt tid till eftertanke.

Vi tror nämligen att livet blir bättre när vi kommer varandra lite närmare. Om det är enkelt och självklart att be grannen att hämta barnen, gå ut med hunden eller klippa gräset. Om vi tänker på och tar hand om varandra.

Så för oss handlar ett nygammalt sätt att leva om att ge människor tid för livet.

/Olle

Radhus med sjöutsikt?

2020-04-17
Ja visst! Det är fartfyllda tider nu när vi söker bygglov för de bostadshus som vi ämnar bygga på den norra delen av området. Lite mer konkret handlar det om tre byggnader:

Bostäder i länkbyggnaden
Detta är den största av de tre och kommer att sitta ihop med den befintliga länkbyggnaden mellan de två befintliga husen. Denna kommer att rymma 32 lägenheter samt lokaler för verksamheter i bottenplan
 
Bostäder i radhusen
Sju stycken lyxiga radhus med utsikt över den vackra sjön Walloxen.
 
Bostäder i Djungeln
15 st lägenheter i radhusstil om man kan säga så. Garage i bottenplan för att gömma alla plåtburkar!
 
Vi söker nu bygglov för samtliga bostadshus parallellt och planerar att påbörja byggnationerna under hösten. Generellt kan man säga att tanken är att den norra delen av området blir lite lugnare och mer privat samtidigt som den södra blir offentlig och inbjuder till integration. Så tänkte vi – den som lever får se hur det blir när det blir klart… 🙂
 
/August, projektledare
Sisyfos VD Olle Larsson visar runt på området i vårsolens första strålar
Våren knackar på

2020-04-06
Visst är det skönt att naturen inte bryr sig om virus och samhällsekonomi? Solen och värmen mer och mer och har man tur kan man ta en kopp kaffe eller kanske ett glas saft mot en sydfasad där värmen fått fäste. Och så luktar det jord, jord och vår!

Skolbygget fortskrider i rasande fart och just nu reser vi stommen för hus tre och i veckan påbörjar vi även det sista av de fyra huskropparna. Samtidigt gör vi vädertätt i det första huset med takkonstruktion, fönstermontage och fasadjobb. Förutom skolbyggnaden planerar vi för bostäderna på den norra delen av området och söker just nu söker vi bygglov för det första lägenhetshuset av totalt tre. Vi jobbar med planering av infrastruktur, bilpooler, laddplatser, cykelparkeringar och mycket annat. 
 
Barnen ställer massor med frågor och kommer med idéer och kommentarer varje dag. Jag brukar säga att den bästa kuren mot dåligt humör eller måndagströttheten är att gena genom skolgården, det finns inget säkrare recept på ett leende än nyfikna ungar!
 
/August, projektledare
Vi gör som termiterna

2020-03-30
I vår nya skola behöver vi frisk luft som värmer på vintern och kyler på sommaren. Men istället för att “göra som man brukar” dvs installera dyra, bullriga, komplicerade & energislukande så kallade FTX-system, har vi valt att göra som termiterna! Vi tar in luft cirka 20 meter från skolan, och leder in den under marken via rör och kulvertar under byggnaden. Därmed värms luften av markvärmen på vintern och kyls av densamma på sommaren. Vi får då tempererad luft som vi med radiatorer och självdrag värmer & ventilerar skolan med. Flera fördelar är:

  • Bra för slemhinnor/flimmerhår
  • Låg bakterietillväxt
  • Låg drift- och servicekostnad
  • Inget buller!

Kika gärna på filmen från vårt besök vid Vargbroskolan i Storfors, Värmland, som också låtit installera termitventilation, och som ser en massa grymma effekter av det!

Vi gör varandra rikare

2020-03-25
Ett samhälle och människorna som bor där mår som bäst när det finns ett gemensamt sammanhang. Men idag begränsar vårt sätt att leva många gånger det sammanhanget. Det vill vi ändra på.

Vi vill skapa förutsättningar och sammanhang för barn, äldre och alla däremellan att mötas. Möten i vardagen där det på ett naturligt sätt delas erfarenheter och perspektiv. Kunskap och livsåskådningar. Energi och trygghet!

Forskningen visar att kontakter mellan generationerna skapar trygghet för barnen och ger äldre möjligheter att se samhället och samhällsfrågor ur ett annat perspektiv. När generationer lär av varandra leder det dessutom till viktiga hälsoeffekter när det handlar om psykiskt välmående och social delaktighet.

Vi vet med andra ord att mötesplatser över generationerna har en mängd positiva effekter, samtidigt vet vi de sällan uppstår av sig själva. Därför vill vi aktivt bidra genom att skapa vi en sådan på Walloxen.

Ett hus blir inte bara skola utan även restaurang, café, kontorsplatser, multihall och stora gemensamma ytor. En park är inte bara en vacker plats eller en skolgård utan även en lekplats för gammal som ung.  Alla som verkar på Walloxen har en hemvist som kan vara ett klassrum, en kontorsplats eller en bostad och resten utnyttjas gemensamt. Vi är övertygade att ett sådant samhälle skapar rikare liv!

/Lars

Information angående coronaviruset

2020-03-19
Just nu lever vi i ett samhälle där ingen vet hur morgondagen ser ut, men vi är obotliga optimister och vill redan nu våga hoppas att vi alla kommer gå styrkta även ur detta. 

Vi har fått frågor om hur coronasituationen påverkar vårt skolbygge, och vill därför säga att det är i full gång och att vi fortsätter jobba oförtrutet mot vårt mål med att ha skolan klar till barnen i höst. I dagsläget ser vi inga indikationer på att varken personal eller leveranser påverkas, men är samtidigt ödmjuka inför samhällets utmaningar och inser att vi alla kan behöva anpassa oss beroende på vad som händer framöver.

Ta hand om er! 
/August, projektledare

Drömmen och visionen

2020-03-16
Jag tänkte att det vore på sin plats med en liten text som förklarar bakgrunden till varför vi jobbar med Projekt Walloxen. Vi på Sisyfos letar ju hela tiden efter utmaningar som utvecklar oss själva, andra och samhället, förutom att det skall vara roligt! Vårt måtto är: Svårt är roligt – enkelt är tråkigt. Om vi förutom att ha kul på jobbet kan få chansen att skapa ett samhälle med barnen som utgångspunkt och outtömlig energi – kan vi inte låta bli att ta den!

Med Walloxen vill vi skapa ett litet samhälle där många kan leva, lära och verka tillsammans. Vi tror att många saknar en naturlig anledning till att umgås med dem som man inte bor, jobbar eller lär med. Om det finns naturliga anledningar för tex yngre/äldre, skola/näringsliv eller singelhushåll/familjehushåll att umgås tror vi att livet skulle bli lite lättare och roligare att leva. 
 
Det vi som samhällsutvecklare kan göra är att skapa förutsättningar som triggar nygamla beteenden. Tex vill vi inte ha en skolmatsal utan en restaurang. Tänk dig att du börjar bli lunchsugen och traskar ner för trappan i från din kontorsplats som du hyr och möts av en restaurang där Sivan, 75, sitter och snackar hundraser med Albin, 10 vid ditt favoritlångbord.
 
Du inser att din egen tax mest ligger hemma och längtar efter att få gå på långpromenader mitt på dagen. Samtidigt vill Sivan och Albin inget hellre än att få låna Max (taxen alltså) för att få hänga, gosa och komma ut i naturen med honom. Vore inte det grymt? Eller att Hasse, 66, (just pensionerad lärare med gröna fingrar) sitter och planerar vårens planteringar i västra orangeriet tillsammans med en projektgrupp från klass 6A som ska lära sig om fotosyntesen. 
 
Vi tänker testa. Testa att blanda människor i olika faser och förutsättningar för att se om det kan gynna alla. Vi tror såklart att det kommer att bli bra – vill du vara med?
 

/August, projektledare 

Vi kan gå upp till andra våningen

2020-03-10
Igår gick vi upp på andra våningen. Andra våningen i vår nya skola alltså! Stommen för det vi kallar hus 1 (av 4) är snart klar och man kan alltså gå upp i trappan till andra våningen för att få en försmak för hur det kommer att kännas att sitta och jobba i ett av kontoren som kommer att finnas ovanpå matsalen. Man kan även virra bort sig i de gångar som växer fram i källaren som är en del av termitventilationen, och ställa sig på mittpunkten i multihallen. Kort sagt börjar huset växa fram och gå från teori till verklighet.

Att solen tittar fram och att det nu börjar synas hur huset kommer att te sig gör även att förslagen från barnen hopar sig. Många undrar om bygget och hur det kommer att bli! Under våren kommer vi att jobba tight med skolan för att de ska kunna påverka där det är möjligt så att huset blir så anpassat som möjligt till verksamheten!

Hört talas om Aquaponi?

2020-02-20
Vi gillar att testa nya saker. En, för oss, ny sak är aquaponi! När vi träffade Björn Oliviusson som forskar på hur man kan koppla ihop fiskodling med växtodling blev vi intresserade av flera skäl. Dels var det en riktigt wow-känsla! Dels vill vi också ha en cool och annorlunda skola och hoppas kunna installera fiskodling i skolans entré. Sen är det ju också pedagogik i realtid – vore i det fantastiskt om det man läste i NO-boken gick att se och sabba med i skolan? Vi jobbar på att lösa det! Kika på filmen här bredvid så kanske du förstår mer.

Nu monteras stommen

2020-02-12
Nu är det nära. Grunden färdigställs i dagarna och snart monteras stommen. Du kanske känner igen känslan när man jobbar på med någon under en längre tid utan att det märks speciellt mycket men så plötsligt händer det – så kommer det att kännas när vår stomme börjar monteras efter sportlovet!

Samtidigt jobbar vi på med förberedelser för andra delar på området. Kort sagt mycket på gång och vi ser fram mot en spännande vinter(?) och vår!

Vi går mot ljusare tider

2020-01-29
Den första oktober satte vi skopan i marken och har sen dess kämpat i regn, rusk, lera & mörker. Alla barn, föräldrar, ni som jobbar på området & våra grannar vet vad vi pratar om… Nu ser vi dock ljuset, de första grunderna på vår nya skola är gjutna och det mörkaste mörkret ligger nu bakom oss. Häng med oss här på bloggen för att få lite inblick i vad vi jobbar med för att få den bästa skola någonsin som barnen kan flytta in i till hösten!

Scroll to Top