Projektblogg

Tid för livet

2020-05-05
Livet, rätt så fantastiskt faktiskt. Men inte helt lätt hela tiden. Det Sverige vi känner idag är till stora delar väldigt rikt och väl fungerande. Med infrastruktur och samhällsservice. Med kultur- och konsumtionsmöjligheter. Det mesta finns på plats och rullar på rätt fint.

Samtidigt ställer vårt sätt att leva nya krav på människan. Krav som det många gånger är svårt möta och leva upp till. Det kan handla om allt från att leverera på subtila statusmarkörer i den nya umgängeskretsen, till den stegrande stressen över att sitta fast i en bilkö på väg för att hämta barnen på förskolan.

Vi som jobbar med att utveckla Walloxen brukar prata om att vi vill skapa förutsättningar för ett nygammalt sätt att leva. Bakåtstävande och trist kanske någon tänker. Vi tänker tvärtom. För oss är Walloxen framtiden. Ett öppet och levande område utan grindar där alla är välkomna och välkomnas. Ett område med hög social integration mellan äldre och yngre, besökare och boende, skola och företag. Ett område som ger energi men samtidigt tid till eftertanke.

Vi tror nämligen att livet blir bättre när vi kommer varandra lite närmare. Om det är enkelt och självklart att be grannen att hämta barnen, gå ut med hunden eller klippa gräset. Om vi tänker på och tar hand om varandra.

Så för oss handlar ett nygammalt sätt att leva om att ge människor tid för livet.

/Olle

Radhus med sjöutsikt?

2020-04-17
Ja visst! Det är fartfyllda tider nu när vi söker bygglov för de bostadshus som vi ämnar bygga på den norra delen av området. Lite mer konkret handlar det om tre byggnader:

Bostäder i länkbyggnaden
Detta är den största av de tre och kommer att sitta ihop med den befintliga länkbyggnaden mellan de två befintliga husen. Denna kommer att rymma 32 lägenheter samt lokaler för verksamheter i bottenplan
 
Bostäder i radhusen
Sju stycken lyxiga radhus med utsikt över den vackra sjön Walloxen.
 
Bostäder i Djungeln
15 st lägenheter i radhusstil om man kan säga så. Garage i bottenplan för att gömma alla plåtburkar!
 
Vi söker nu bygglov för samtliga bostadshus parallellt och planerar att påbörja byggnationerna under hösten. Generellt kan man säga att tanken är att den norra delen av området blir lite lugnare och mer privat samtidigt som den södra blir offentlig och inbjuder till integration. Så tänkte vi – den som lever får se hur det blir när det blir klart… 🙂
 
/August, projektledare
Sisyfos VD Olle Larsson visar runt på området i vårsolens första strålar
Våren knackar på

2020-04-06
Visst är det skönt att naturen inte bryr sig om virus och samhällsekonomi? Solen och värmen mer och mer och har man tur kan man ta en kopp kaffe eller kanske ett glas saft mot en sydfasad där värmen fått fäste. Och så luktar det jord, jord och vår!

Skolbygget fortskrider i rasande fart och just nu reser vi stommen för hus tre och i veckan påbörjar vi även det sista av de fyra huskropparna. Samtidigt gör vi vädertätt i det första huset med takkonstruktion, fönstermontage och fasadjobb. Förutom skolbyggnaden planerar vi för bostäderna på den norra delen av området och söker just nu söker vi bygglov för det första lägenhetshuset av totalt tre. Vi jobbar med planering av infrastruktur, bilpooler, laddplatser, cykelparkeringar och mycket annat. 
 
Barnen ställer massor med frågor och kommer med idéer och kommentarer varje dag. Jag brukar säga att den bästa kuren mot dåligt humör eller måndagströttheten är att gena genom skolgården, det finns inget säkrare recept på ett leende än nyfikna ungar!
 
/August, projektledare
Vi gör som termiterna

2020-03-30
I vår nya skola behöver vi frisk luft som värmer på vintern och kyler på sommaren. Men istället för att “göra som man brukar” dvs installera dyra, bullriga, komplicerade & energislukande så kallade FTX-system, har vi valt att göra som termiterna! Vi tar in luft cirka 20 meter från skolan, och leder in den under marken via rör och kulvertar under byggnaden. Därmed värms luften av markvärmen på vintern och kyls av densamma på sommaren. Vi får då tempererad luft som vi med radiatorer och självdrag värmer & ventilerar skolan med. Flera fördelar är:

  • Bra för slemhinnor/flimmerhår
  • Låg bakterietillväxt
  • Låg drift- och servicekostnad
  • Inget buller!

Kika gärna på filmen från vårt besök vid Vargbroskolan i Storfors, Värmland, som också låtit installera termitventilation, och som ser en massa grymma effekter av det!

Vi gör varandra rikare

2020-03-25
Ett samhälle och människorna som bor där mår som bäst när det finns ett gemensamt sammanhang. Men idag begränsar vårt sätt att leva många gånger det sammanhanget. Det vill vi ändra på.

Vi vill skapa förutsättningar och sammanhang för barn, äldre och alla däremellan att mötas. Möten i vardagen där det på ett naturligt sätt delas erfarenheter och perspektiv. Kunskap och livsåskådningar. Energi och trygghet!

Forskningen visar att kontakter mellan generationerna skapar trygghet för barnen och ger äldre möjligheter att se samhället och samhällsfrågor ur ett annat perspektiv. När generationer lär av varandra leder det dessutom till viktiga hälsoeffekter när det handlar om psykiskt välmående och social delaktighet.

Vi vet med andra ord att mötesplatser över generationerna har en mängd positiva effekter, samtidigt vet vi de sällan uppstår av sig själva. Därför vill vi aktivt bidra genom att skapa vi en sådan på Walloxen.

Ett hus blir inte bara skola utan även restaurang, café, kontorsplatser, multihall och stora gemensamma ytor. En park är inte bara en vacker plats eller en skolgård utan även en lekplats för gammal som ung.  Alla som verkar på Walloxen har en hemvist som kan vara ett klassrum, en kontorsplats eller en bostad och resten utnyttjas gemensamt. Vi är övertygade att ett sådant samhälle skapar rikare liv!

/Lars

Information angående coronaviruset

2020-03-19
Just nu lever vi i ett samhälle där ingen vet hur morgondagen ser ut, men vi är obotliga optimister och vill redan nu våga hoppas att vi alla kommer gå styrkta även ur detta. 

Vi har fått frågor om hur coronasituationen påverkar vårt skolbygge, och vill därför säga att det är i full gång och att vi fortsätter jobba oförtrutet mot vårt mål med att ha skolan klar till barnen i höst. I dagsläget ser vi inga indikationer på att varken personal eller leveranser påverkas, men är samtidigt ödmjuka inför samhällets utmaningar och inser att vi alla kan behöva anpassa oss beroende på vad som händer framöver.

Ta hand om er! 
/August, projektledare

Drömmen och visionen

2020-03-16
Jag tänkte att det vore på sin plats med en liten text som förklarar bakgrunden till varför vi jobbar med Projekt Walloxen. Vi på Sisyfos letar ju hela tiden efter utmaningar som utvecklar oss själva, andra och samhället, förutom att det skall vara roligt! Vårt måtto är: Svårt är roligt – enkelt är tråkigt. Om vi förutom att ha kul på jobbet kan få chansen att skapa ett samhälle med barnen som utgångspunkt och outtömlig energi – kan vi inte låta bli att ta den!

Med Walloxen vill vi skapa ett litet samhälle där många kan leva, lära och verka tillsammans. Vi tror att många saknar en naturlig anledning till att umgås med dem som man inte bor, jobbar eller lär med. Om det finns naturliga anledningar för tex yngre/äldre, skola/näringsliv eller singelhushåll/familjehushåll att umgås tror vi att livet skulle bli lite lättare och roligare att leva. 
 
Det vi som samhällsutvecklare kan göra är att skapa förutsättningar som triggar nygamla beteenden. Tex vill vi inte ha en skolmatsal utan en restaurang. Tänk dig att du börjar bli lunchsugen och traskar ner för trappan i från din kontorsplats som du hyr och möts av en restaurang där Sivan, 75, sitter och snackar hundraser med Albin, 10 vid ditt favoritlångbord.
 
Du inser att din egen tax mest ligger hemma och längtar efter att få gå på långpromenader mitt på dagen. Samtidigt vill Sivan och Albin inget hellre än att få låna Max (taxen alltså) för att få hänga, gosa och komma ut i naturen med honom. Vore inte det grymt? Eller att Hasse, 66, (just pensionerad lärare med gröna fingrar) sitter och planerar vårens planteringar i västra orangeriet tillsammans med en projektgrupp från klass 6A som ska lära sig om fotosyntesen. 
 
Vi tänker testa. Testa att blanda människor i olika faser och förutsättningar för att se om det kan gynna alla. Vi tror såklart att det kommer att bli bra – vill du vara med?
 

/August, projektledare 

Vi kan gå upp till andra våningen

2020-03-10
Igår gick vi upp på andra våningen. Andra våningen i vår nya skola alltså! Stommen för det vi kallar hus 1 (av 4) är snart klar och man kan alltså gå upp i trappan till andra våningen för att få en försmak för hur det kommer att kännas att sitta och jobba i ett av kontoren som kommer att finnas ovanpå matsalen. Man kan även virra bort sig i de gångar som växer fram i källaren som är en del av termitventilationen, och ställa sig på mittpunkten i multihallen. Kort sagt börjar huset växa fram och gå från teori till verklighet.

Att solen tittar fram och att det nu börjar synas hur huset kommer att te sig gör även att förslagen från barnen hopar sig. Många undrar om bygget och hur det kommer att bli! Under våren kommer vi att jobba tight med skolan för att de ska kunna påverka där det är möjligt så att huset blir så anpassat som möjligt till verksamheten!

Hört talas om Aquaponi?

2020-02-20
Vi gillar att testa nya saker. En, för oss, ny sak är aquaponi! När vi träffade Björn Oliviusson som forskar på hur man kan koppla ihop fiskodling med växtodling blev vi intresserade av flera skäl. Dels var det en riktigt wow-känsla! Dels vill vi också ha en cool och annorlunda skola och hoppas kunna installera fiskodling i skolans entré. Sen är det ju också pedagogik i realtid – vore i det fantastiskt om det man läste i NO-boken gick att se och sabba med i skolan? Vi jobbar på att lösa det! Kika på filmen här bredvid så kanske du förstår mer.

Nu monteras stommen

2020-02-12
Nu är det nära. Grunden färdigställs i dagarna och snart monteras stommen. Du kanske känner igen känslan när man jobbar på med någon under en längre tid utan att det märks speciellt mycket men så plötsligt händer det – så kommer det att kännas när vår stomme börjar monteras efter sportlovet!

Samtidigt jobbar vi på med förberedelser för andra delar på området. Kort sagt mycket på gång och vi ser fram mot en spännande vinter(?) och vår!

Vi går mot ljusare tider

2020-01-29
Den första oktober satte vi skopan i marken och har sen dess kämpat i regn, rusk, lera & mörker. Alla barn, föräldrar, ni som jobbar på området & våra grannar vet vad vi pratar om… Nu ser vi dock ljuset, de första grunderna på vår nya skola är gjutna och det mörkaste mörkret ligger nu bakom oss. Häng med oss här på bloggen för att få lite inblick i vad vi jobbar med för att få den bästa skola någonsin som barnen kan flytta in i till hösten!

Scroll to Top